Gertine Weij-Leeuwenkamp

Gertine logopedie utrecht stem

Loopbaan

Vanuit het zien van hoe groot de impact van stemklachten op het dagelijks leven kunnen zijn en hoe de logopediste de stem weer op de rit kan krijgen, ben ik geïnteresseerd geraakt in de logopedie. Toen bleek dat logopedie heel goed met mijn voorliefde voor muziek en zang gecombineerd kon worden ben ik in 2011 dan ook gestart met de opleiding logopedie. Al tijdens de opleiding stond mijn studie in het teken van de stem en sindsdien heb ik me verschillende kanten van het vak eigen gemaakt: het behandelen van stemproblematiek in een stemgespecialiseerde praktijksetting, diagnostiek en advies in samenwerking met de KNO en lesgeven aan conservatoriumstudenten in vakken gericht op stemontwikkeling.

Werkzaamheden
Momenteel ben ik als stemgespecialiseerd logopedist werkzaam bij twee logopedische praktijken, waaronder bij Bestemming Bereikt. Hiernaast geef ik logopedielessen aan de opleiding Jazz & Pop op het conservatorium in Arnhem (ArtEZ) waarbij de ontwikkeling van zowel de zang- als spreekstem centraal staat.

Visie
Wanneer de stem even niet meewerkt komen we er achter hoezeer we eigenlijk van de stem afhankelijk zijn. Het voeren van een goed gesprek, lachen met vrienden, het bestellen van een drankje of het zingen van een lied. Allemaal situaties waarbij we niet zonder onze stem kunnen. De stem vormt zelfs een deel van onze identiteit. Hoe vaak herkennen we iemand niet al aan zijn stemgeluid nog voor we diegene hebben gezien?! Begrijpelijk dus dat als er problemen zijn met de stem, dit ook heel vervelend kan zijn voor je sociale leven of je werk. Zeker wanneer de stemproblemen langere tijd aanhouden.
Het helpen van anderen bij het oplappen en het ontwikkelen van de stem vind ik dan ook één van de mooiste dingen om te doen. Het geeft me veel voldoening wanneer zaken die door verminderde werking van de stem op een lager pitje stonden, of zelfs helemaal niet meer mogelijk waren, weer terug op de rit komen.
In mijn werk blijf ik nieuwe dingen over de stem leren. Deze kennis zet ik graag in om u/jou verder te helpen met de stem! Hierbij vind ik het belangrijk dat we samen kijken wat er nodig is om de stem zo goed mogelijk te laten functioneren en dat de behandeling hierop afgestemd wordt.

Opleiding

 • Logopedie – Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
 • Toelatingsexamen opleiding Jazz & Pop ArtEZ Arnhem in de richting “zang” doorlopen
 • Mindfulness voor logopedisten – Hanneke Bax
 • Méér dan larynxmanipulatie – Einders Educatie
 • Estill Voice Training level 1+2 – Tom Burke
 • Logopedie bij transgender personen – Barbara van Olffen en Barbara Goes

Kwaliteit

 • Lid van de Nederlandse Vereninging Logopedie & Foniatrie (NVLF)
 • Kwaliteitsgeregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici
 • Aangesloten bij Stemkring Nederland
 • Geregistreerd in register ‘méér dan larynxmanipulatie’
 • Lid van de Nederlandse Vereniging voor Zangpedagogen