Beroepssprekers

Beroepssprekers moeten kunnen bouwen op hun stem. Onze stem gebruiken we om te communiceren. Hoeveel en op welke wijze je je stem voor je beroep gebruikt is van belang voor de technieken die je ervoor nodig hebt en de maatregelen die je moet nemen.

Wanneer het mis gaat met de stem is dit voor een beroepsspreker heel vervelend. Vaak is het vermoeiend om te spreken en wordt de stem gedurende de dag slechter. Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen. Samen analyseren we de verschillende factoren en kijken naar oplossingen om weer prettig te kunnen spreken.

acteur logopedie stem

Lesgeven is topsport voor de stem

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de leerkrachten gedurende zijn of haar carrière te maken krijgt met stemproblemen. Vaak spelen hier meerdere factoren een rol. Een groep onrustige leerlingen kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat je constant nét wat luider gaat spreken dan prettig is voor je stem. Ook blijkt uit recente cijfers dat de werkdruk bij docenten flink oploopt. Naast de stress die op de stem kan slaan, is het bij zo´n volle dag soms wat teveel om dan óók op je stem te letten. Tijdens logopedie wordt rekening gehouden met al deze factoren. Zo kun je het beste uit je stem halen.