Speciaal voor Zangers

Zangers gebruiken hun stem intensief. Wanneer je je stem zoveel belast, kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld dat de stem hees is na een optreden of repetitie. Soms gaat deze heesheid snel over, maar wanneer de heesheid niet vanzelf weggaat of als het zingen of spreken pijn gaat doen, kun je hier met logopedie mee aan de slag.

Stemproblemen kunnen complex zijn. Samen kijken we naar en werken we aan alle factoren (ademtechniek, stemtechniek, akoestiek, medicatie, soundcheck, etc) die meespelen om jouw stem zo goed mogelijk te gebruiken.

Zingen en spreken doe je met hetzelfde instrument.
De techniek vraagt net een andere focus.

Zangtechnieken

De zangstem vraagt om specifieke technieken. Het is belangrijk dat zangdocent, zanger en logopedist dezelfde taal spreken. Zo kan de zangstem optimaal en gezond gevormd worden. Door regelmatig bijscholing te volgen bij de meest recente zangtechnieken, blijf ik op de hoogte!

EVT

Estill Voice Training is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde stemtraining, waarbij gewerkt wordt met gerichte en gemakkelijk toepasbare oefeningen voor specifieke spiergroepen. Door een analyse te maken van bijvoorbeeld de stand van het strottenhoofd, gehemelte en stemplooitrilling kan aan alle soorten zangstijlen gewerkt worden. Of dit nu klassiek, pop, jazz of flamencozang is.

CVT

Complete Vocal Technique is een methode om gezond te leren zingen en spreken in alle stemkwaliteiten. Het is ontwikkeld door de Deense Cathrine Sadolin die het succesvolle Comple Vocal Institute heeft opgericht waar al honderden zangdocenten zijn opgeleid. Wanneer een vocalist bij mij binnenkomt met termen als Neutral, Curbing, Overdrive en Edge, weet ik waar het over gaat en kunnen we hiermee aan de slag. Ik werk veel samen met zangcoach Cordula Klein Goldewijk, die een gecertificeerde CVT-docent is.

Samenwerking met zangdocenten / vocal coaches

Heb je al zangles? Dan heb ik graag contact met de zangcoach om de logopedische therapie en zangles zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en gezamenlijk aan de doelen te werken. Dit gebeurt uiteraard niet zonder toestemming van jou!

Heb je nog geen zangles? Dan heb ik een netwerk opgebouwd met zangdocenten (omgeving Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) en kan ik je een advies geven over welke zangdocenten wellicht aan jouw wensen voldoen en bij jou passen!
In Utrecht werk ik graag samen met Cordula Klein Goldewijk. Zij is een te gekke, zeer enthousiaste zangcoach die na het conservatorium in Rotterdam aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen een opleiding heeft gevolgd. Cordula heeft ook ervaring met het werken met stemmen die niet altijd doen wat de vocalist zou willen (opbouw na een stemoperatie, etc.).