SOVT

bubbelen ontspannen stem utrecht
Door: Hanneke Bax

SOVT staat voor Semi Occluded Vocal Tract en is een categorie stemoefeningen waarbij met een gedeeltelijke afsluiting van het aanzetstuk (de ruimte tussen je stembanden en je lippen) de stemplooisluiting wordt geoptimaliseerd. Dit kan met rietjes, buisjes en bekers, maar ook gewoon met je lippen en handen. De bekendste oefening in deze SOVT-categorie is Lax Vox.

Lax Vox

De Lax Vox methode is een in Finland ontwikkelde methode om de stem te ontspannen, herstellen en een betere, dikkere en meer ontspannen stemplooisluiting te krijgen. Het is een direct toepasbare simpele methode waarbij met een siliconen buisje in water wordt geblazen met geluid. Het wordt ook ‘bubbelen’ of Voice Bubbling Therapy (met een glazen buisje) genoemd.

Warming-up, cooling-down, reset

SOVT oefeningen geven een mooie warming-up, cooling down of reset voor je stem. Doe de oefeningen een paar minuten achter elkaar een paar keer per dag. Doe het op een intensieve stemdag ook tussendoor om je stem te laten ontspannen (bijvoorbeeld bij een optreden in de pauze).