Mindfulness

hanneke bax mindfulness utrecht logopedieAandacht

Mindfulness gaat over kort gezegd over aandacht. Door de simpelheid en de link naar de Westerse denk- en leefwereld, is het goed toepasbaar in het dagelijks leven. Ook is dit voor de stem- en ademtherapie van groot belang: alleen vanuit aandacht en bewustzijn kun je immers je gedrag veranderen!

spanning vs ontspanning

Soms zijn stress en spanning een belangrijke factoren bij het ontstaan van stem- en ademproblemen. In het dagelijks leven zijn we vaak zo aan het rennen en vliegen dat we lichamelijke klachten pas doorhebben wanneer we een klacht ontwikkelen. Mindfulness kan helpen om spanning sneller te leren opmerken en daarmee de ontspanning en herstel tijdig op te zoeken.

Lijden = pijn x weerstand

Ook bij het leren omgaan met chronische of langdurige klachten kan mindfulness ervoor zorgen dat men een positievere en meer geduldige kijk op de klacht krijgen. Dit kan op zijn beurt weer helpen bij het herstel. Tijdens de logopedie wordt geen volledige mindfulnesstraining aangeboden. Wel worden er elementen en oefeningen uit de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) gebruikt.

mindfulnesstrainer

Toen ik in 2011 met mindfulness in aanraking kwam, merkte ik dat ik zelf meer aandacht in mijn werk ging staan, meer energie overhield én de mensen beter kon helpen. In 2016 heb ik de opleiding tot mindfulnesstrainer gevolgd bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Ik heb de cursus MINDFULNESS voor logopedisten ontwikkeld en geef deze regelmatig aan collega’s.