Video: Hese stem door verkoudheid

3 thoughts on “Video: Hese stem door verkoudheid”

 1. Hoi, fijn dat je deze video gemaakt! Verkoudheid slaat bij mij altijd op mijn stem: hij wordt hees en is soms ook helemaal weg. Ik weet nooit zo goed wat ik het best kan doen, want ik hoor en lees vaak dat ik niet moet praten, maar steeds een week stil zijn vind ik heel vervelend en moeilijk. Dus ik ben benieuwd: wat heb jij gedaan gedurende je keelontsteking? Kan het kwaad om (veel) te praten met heesheid?
  Groetjes!

 2. Hoi, fijn dat je deze video hebt gemaakt! Verkoudheid slaat bij mij altijd op mijn stem: hij wordt hees en is soms ook helemaal weg. Ik weet nooit zo goed wat ik het best kan doen, want ik hoor en lees vaak dat ik niet moet praten, maar steeds een week stil zijn vind ik heel vervelend en moeilijk. Dus ik ben benieuwd: wat heb jij gedaan gedurende je keelontsteking? Kan het kwaad om (veel) te praten met heesheid?
  Groetjes!

  1. Beste Lieke,

   Verkoudheid kan inderdaad direct op de stem slaan. Helemaal praten is een beetje een ouderwets advies… maar een beetje rustig aan is wel prettig. Als je verkouden bent, dan zijn de stemplooien rood en dik (net als de binnenkant van je neus en je keel) en klinkt het geluid wat lager en heser. Belangrijk is om dit geluid dan te accepteren en niet proberen om toch zo ‘normaal mogelijk’ te klinken, omdat de kans op forceren dan heel groot is en het herstel langer duurt. Dus als je hees en laag klinkt, klink je hees en laag. Vermijd lang praten en probeer te luid spreken te vermijden. Verder: zorg goed voor jezelf! 🙂 Vitamientjes, water drinken, thee drinken… beetje rustiger aan! Daarnaast kan Lax Vox zorgen voor een wat sneller herstel. Deze oefening kun je bij ons leren en dan krijg je meteen een buisje mee.

   In 2014 heb ik er ook eens een blog over geschreven: https://bestemmingbereikt.wordpress.com/2014/09/15/wat-te-doen-als-je-door-verkoudheid-je-stem-kwijt-bent-verslag-van-een-ervaringsdeskundige/

   Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt!
   Mocht je nu verkouden zijn: veel beterschap!

   Groet
   Hanneke

Leave a Reply

Your email address will not be published.