Stemklachten en Roken

roken stemklachten stem zingen

Dat roken schadelijk is voor de gezondheid hoeven we niemand meer te vertellen. ‘Niet roken’ staat ook in menig lijstje van stemadviezen. Deze week vroeg een stemcliënt of wij als logopedist ook begeleiding konden bieden bij het stoppen met roken.

Een aantal feiten op een rijtje:

  • Het uiteinde van een brandende sigaret kan een temperatuur van wel 900 °C bereiken
  • Rook beschadigd de trilhaartjes van de luchtwegen en hierdoor komen vervuilende stoffen makkelijker binnen. Daarnaast ontstaat er een irritatie van het slijmvlies en toename van slijm
  • De stemplooien raken verdikt en geïrriteerd door roken, waardoor heesheid en stemvermoeidheid ontstaan
  • Roken kan o.a. stembandkanker veroorzaken
  • Reinkes Oedeem is een afwijking op de stembanden die veroorzaakt wordt door roken. Bij deze afwijking klinkt de stem zeer laag (vrouwen met Reinkes Oedeem worden aan de telefoon vaak als man aangesproken) en kan voor ernstige benauwdheidsklachten zorgen
  • 24 uur na het stoppen met roken beginnen de longen zich al te reinigen
  • 48 uur na het stoppen met roken is alle nicotine uit het lijf
  • De ontwenningsverschijnselen duren één tot vier weken

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Roken is echt een rotverslaving. Deze week hebben wij aan een aantal ex-rokers gevraagd wat voor hen dé tip was om te stoppen. Deze delen we graag met jullie.

Een ex-roker gaf aan dat een verandering in mindset noodzakelijk is. Dat je je bewust moet worden dat je jezelf niets ontneemt (verslavingsgedachte), maar juist iets gunt (een gezond en fit lijf).

Iemand anders gaf aan dat het haar was gelukt door gedurende 6 weken ook te stoppen met cafeïne en alcohol, omdat ze het drinken van alcohol en koffie altijd samen deed met een sigaret en op deze manier niet getriggerd werd.

Weer iemand anders gaf aan medicijnen (voorgeschreven door een arts) te hebben gebruikt om de eerste maanden draaglijker te maken.

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat het permanent stoppen met roken het beste lukt onder begeleiding met een zogeheten stoppen-met-rokenprogramma. Een huisarts of longarts kan helpen met het zoeken naar een stoppen-met-rokenprogramma in de buurt. Op thuisarts.nl is uitgebreide informatie te vinden over het stoppen met roken.

Als logopedist zijn wij géén stoppen-met-roken-coaches. Toch komt het voor dat mensen met stemklachten en de wens om te stoppen met roken bij ons voorleggen. Wij verwijzen in principe terug naar de huisarts om professionele hulp in te schakelen. Toch geven stemcliënten aan dat de logopedische afspraken ook een stok achter de deur kunnen zijn om het stoppen vol te houden.

“Inhale the future, exhale the past.”

Stoppen met roken kan vandaag.
Stoppen met roken is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Bronnen & Links:

Leave a Reply

Your email address will not be published.